Begeleiding bij trauma 'en gezondheidsklachten'

Wat is trauma?

 

Trauma klinkt in onze oren als een gebeurtenis die heel groot en heftig moet zijn geweest. 

Dat kan ook zeker het geval zijn. 

 

In de praktijk van de psychiater, psycholoog en coach wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem geweest dat het niet lukte om ermee om te gaan.

 

Het lastige is dat het ook subtiele gebeurtenissen kunnen zijn met groot effect op ons leven en onze vitaliteit. Of niet een eenmalige gebeurtenis maar een reeks van gedragingen van bijvoorbeeld onze opvoeders, leerkrachten, of jarenlange liefdesrelatie of andere belangrijke mensen in ons leven dat zich steeds herhaalde waardoor we ons steeds moesten aanpassen en manieren verzinnen om ermee om te gaan. 

 

Ook een groot tekort in onze jeugd en knelzittende basisbehoeften kunnen trauma veroorzaken en ons vast zetten in gedrag dat niet handig of zelfs schadelijk is.

 

 

Wat kan je verwachten?

 

Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw problemen, (emotionele en of fysieke) klachten, onbalans, vastlopen in een doorbraak naar ander gedrag of een ander leven.

 

Ik kijk welke insteek en welke interventie het beste bij je past en soms zet ik diverse methodieken gezamenlijk in tijdens een sessie.

 

Alle methodieken zijn mild.

Geen intensief gegraaf en kans op her-traumatiseren . 

Maar opnieuw connectie maken met de gebeurtenis met het doel het te transformeren.

 

We zorgen dat het opgeruimd wordt uit je brein (werkgeheugen), uit je lichaam (celgeheugen) en emotioneel doorvoeld en losgelaten kan worden. 

 

Daar waar de energie van het trauma nu ruimte inneemt kan geen levensenergie zijn.

Het werkt beperkend en blokkerend op je gezondheid.

 

EMDR
Eye Movement Desensitisation and Reprocessing

EMDR is een effectieve behandelmethode als je een of meerdere nare gebeurtenissen hebt meegemaakt en vastloopt in de verwerking ervan.

EMDR combineert succesvolle elementen van andere therapieën, waaronder gedragstherapie en cognitieve therapieën, met een afleidende taak zoals het met de ogen volgen van de vingers van de begeleider. Hierdoor wordt het natuurlijke verwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd.

Met EMDR kunnen nare ervaringen vaak zonder uitgebreide gesprekken in relatief korte tijd worden verwerkt. EMDR is een geprotocolleerde behandelmethode, wat betekent dat de therapie bestaat uit een aantal vast omschreven stappen.

Geschiedenis van EMDR en onderzoek
EMDR werd eind jaren tachtig door de Amerikaanse psycholoog Francine Shapiro ontdekt en ontwikkeld als een snelle en zeer effectieve behandelmethode bij posttraumatische stressstoornissen (PTSS). Waar het eerst alleen werd ingezet bij PTSS kwam Shapiro er al snel achter dat het veel breder toegepast kon worden. De toepassingen worden nog steeds verder onderzocht en ontwikkeld.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR. Het is een van de meest geëvalueerde behandelingen op het gebied van psychisch trauma. Zowel volwassenen als kinderen reageren goed op EMDR. Bij enkelvoudig trauma is de lading van de nare ervaring vaak al na enkele sessies verdwenene. Bij complexere problematiek en bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt duurt de behandeling wat langer.
Op de website van Vereniging EMDR Nederland (www.EMDR.nl) vind je meer informatie over deze onderzoeken.

Hoe werkt EMDR
De werkgeheugentheorie gaat er vanuit dat het geheugen ontelbaar veel herinneringen bevat. Als een herinnering wordt opgehaald verplaatst die zich van het langetermijngeheugen (een soort archief) naar het kortetermijngeheugen, ook wel werkgeheugen genoemd. Het werkgeheugen heeft een beperkte opslagcapaciteit en daardoor is het moeilijk om twee dingen tegelijkertijd te doen.

EMDR maakt daar handig gebruik van. Als je het werkgeheugen belast met aandachtvragende taken, zoals het volgen van vingers, geluid of lichtjes, blijft er weinig ruimte over voor het ophalen van de herinnering. Als gevolg daarvan wordt de emotionele lading van de herinnering minder, het beeld neutraler en kan er een andere betekenis aan worden gegeven. Er vindt desensititsatie plaats, de emotionele lading gaat eraf en de herinnering kan naar het langetermijngeheugen worden weggeschreven.

Wat je kan verwachten
Samen met jou kijken we welke gebeurtenis(sen) jouw dagelijks functioneren in de weg zitten en of EMDR een goede ingang is voor jou op dit moment.

 

Ik leg je stap voor stap uit wat we gaan doen en gaan aan de slag.
 

 

Ik vertel je kort wat over de methodieken waar ik mee werk.

·       Logosynthese

·       Quantum Touch 

·       Quantum Allergy

·       Self Created Health

 

 

Wat is Quantum Touch en Quantum Allergy en wat kan je verwachten

 

Quantum Touch is ontwikkeld door Richard Gorden.

 

Hij heeft een methode ontwikkeld waarbij je eigen zelfgenezingskracht van het oeroude zelfregenerende systeem dat je lichaam en geest zijn versterkt en versnelt.

 

Zijn missie is om deze methode toegankelijk te maken voor iedereen.

Niet alleen begeleid ik je met deze methode maar leer je ook een basis waarmee je het zelf kan toepassen.

In de basis zijn het ademhalings- en bewustzijnstechnieken waarmee fysieke klachten en emotionele en traumatische verstoringen verholpen kunnen worden. 

 

Mocht het nodig zijn om op te sporen wat jouw energie verstoord, kunnen we dat doen met Quantum Allergy. We werken dan met buisjes met diverse frequenties om te onderzoeken en vooral te resetten.

 

De buisjes kunnen bestaan uit de frequentie van: voedingsstoffen, weersomstandigheden, pollen, huisstof of kattenhaar maar evengoed: emoties, trauma of relatie-aspecten.

 

Samen gaan we met de buisjes gaan we aan de slag met een ademhalingstechniek en het bekloppen van de rug (staand en met kleding aan).

Waar jouw eigen energetische frequentie eerst in botsing kwam met bepaalde stoffen, innerlijke ervaringen zorgen we dat deze twee elkaar kunnen ‘passeren’ zonder dat je erop hoeft te reageren.

 

Yolande van Rosmalen en Linda Menkhorst geven op hun website uitgebreide informatie over Quantum Touch, haar ontstaansgeschiedenis en haar mogelijkheden.

In 2022 werken zij mee aan een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door TNO om de werking van deze krachtige methode wetenschappelijk te bewijzen.

 

Als je meer wilt lezen, kijk dan eens op de website van www.qtouch.nl.

Ook voor trainingen zodat je het als professional kunt inzetten.

 

 

 

Wat is Logosynthese en wat kan je verwachten

 

Logosynthese is een instrument voor zelfontwikkeling en begeleide verandering waarbij blokkerende energie ontstaan door trauma wordt getransformeerd.

 

Logosynthese betekent letterlijk met woorden bij elkaar brengen.

Je gaat aan de hand van visualisatie en het uitspreken (opnieuw contact maken) van zinnen het trauma transformeren. Je zult tijdens de sessie zelf in het lichaam ervaren wat er gebeurt, dat er iets gebeurt en hoe de energie wordt getransformeerd. 

 

De werking van woorden is een eeuwenoud principe (abracadabra).

De oorsprong ligt in vele spirituele tradities. 

Sinds mensenheugenis hebben woorden een scheppende intentie en een kracht in zichzelf, iets dat voorbijgaat aan ieder vorm van cognitie. 

 

Logosynthese maakt gebruik van deze kracht om ongewenste en belemmerende overtuigingen, beelden en gedachten te neutraliseren. 


Het is ontwikkeld door dr. Willem Lammers, psycholoog, psychotherapeut, opgeleid in bio-energetica, NLP en energiepscyhologie en is adviseur voor mensen en organisaties.

 

Willem heeft onderdelen samengevoegd uit verschillende scholen: Transactionele Analyse, NLP, EMDR en energiepsychologie.

 

Wat is Self Created Health en wat kan je verwachten

Self Created Health is een prettige en krachtige methode, ontwikkeld door Richard Gordon. 

Het is een manier om te bepalen wat de emotionele oorzaken zijn van (fysieke en/of emotionele) pijnklachten. Het steunt bij de verwerking van deze oorzaken en de effecten ervan op een milde en respectvolle wijze. 

Bij het merendeel van de fysieke en emotionele symptomen kun je het zelf genezend vermogen succesvol stimuleren met Logosynthese, Quantum Touch en Quantum Allergy. Zo’n tien procent van de klachten keert steeds terug of verdwijnt niet helemaal. Deze methode is een manier om te onderzoeken wat de emotionele oorzaak achter of onder je klachten zijn. Het ondersteunt je om je te leren jezelf hiervan te bevrijden en om een flinke stap in je eigen persoonlijke ontwikkeling te maken. 

Het ‘weten’ wat de oorzaak van je klachten is, is lang niet altijd voldoend om te zorgen dat de klachten daadwerkelijk verdwijnen. Deze methode, aan de hand van een eenvoudig protocol (een serie vragen die de oorzaak naar boven halen), ondersteunt je bij een complete bevrijding van de klachten. 

 

Vragen?       

Mocht je nou na het lezen van deze informatie vragen hebben, willen weten of het past bij jouw vraagstuk of klachten, stuur me gerust een mailtje.